Купуємо меблі: що треба знати

Як вибрати меблі

Меблі, як і супутника життя, вибирають на довгі роки. Тож вимоги пред'являють відповідні. Якщо майбутній чоловік/майбутня дружина повинні бути симпатичними, без шкідливих звичок і, взагалі, хорошими людьми, то меблі, відповідно, мають бути красиві, якісні та зручні.

А служити вони повинні вірою й правдою довгі роки. Як обрати супутника життя, ми радити не будемо - надто вже ця справа делікатна. А ось із меблями простіше.

Залежно від виробника їх можна розділити на такі категорії (в міру зростання ціни):

  1. Меблі серійного виробництва - дешеві.
  2. Меблі індивідуального виробництва.
  3. Меблі серійного виробництва - дорогі.
  4. Меблі імпортного виробництва.

Кілька слів про купівлю меблів через Інтернет. З одного боку - це дуже зручно. Можна обставити всю квартиру, не виходячи з дому... теоретично. В Інтернеті вам продають картинку, яка, як правило, не має нічого спільного з реальними меблями, - вона тільки зовні трішки схожа. При виборі меблів, як і супутника життя, надзвичайно важливу роль відіграє особистий контакт. Вам слід побачити, як виглядають меблі "наживо", і, звичайно ж, перевірити їхню якість.

 

Якість меблів

На інтуїтивному рівні ми розуміємо, що якісні меблі - це добре, а неякісні - погано. Якість має три основні складові:

  1. Якість матеріалів, комплектуючих і фурнітури.
  2. Якісна (правильна) технологія виготовлення.
  3. Професійні співробітники, від яких залежить якість виготовлення й складання.

 

Принцип доцільності

Принцип доцільності полягає ось у чому: навіщо робити щось, про що покупець не знає, чого він не бачить і про що ніколи не спитає.

Приклад. Задню стінку корпусу можна виготовити з ДВП (деревинно-волокниста плита) або з ХДФ (HDF - деревинно-волокниста плита високої щільності).

У Європі, наприклад, використовують тільки ХДФ. А в нас, якщо різниці між цими матеріалами не знає більшість продавців (про покупця ми скромно промовчимо), використовувати ХДФ для задньої стінки недоцільно, тому що вона дорожча за ДВП, і в готових меблях вони виглядають однаково.

Перед виробником меблів постає серйозна дилема: 1) вчити продавців, щоб вони самі розуміли, що таке якісні меблі, і могли компетентно роз'яснити покупцеві, чому ті чи інші меблі коштують дорожче, або ж 2) нехай меблі продають себе самі. Для цього треба "вилизати картинку": покупець платить за зовнішній вигляд (за картинку), а все інше (те, чого покупець не бачить і про що не знає) можна виготовити з матеріалів і фурнітури середньої (у найкращому разі) або низької (як правило) якості.

На жаль, дуже часто багато виробників меблів надають перевагу другому варіанту. Як наслідок, отримуємо парадокси вітчизняних меблів. Кухня з фасадами з натурального дерева за 5000 у.о. має корпус із котируваної ДСП (ДСП, облицьована папером), СТІЛ із масиву коштовних порід деревини з інкрустацією (7000 у.о.) має китайські напрямляючі вартістю 5 грн за пару. Приклади можна приводити нескінченно. На жаль, виготовляти якісні меблі для вітчизняного виробника невигідно (недоцільно). І винен у цьому, як не дивно, український покупець, який у якості нічого не розуміє, а купує, керуючись усього двома критеріями: зовнішній вигляд і ціна.

Тепер, коли ми знаємо про принцип доцільності та складові якості, гляньмо на виробників меблів "новим" поглядом.

Виробник серійних дешевих меблів. Має високопродуктивне обладнання, яке дозволяє виготовляти якісні меблі в більших обсягах, що, відповідно, веде до зниження собівартості продукції. Найчастіше це застаріле обладнання, куплене "з рук", яке ще й повністю відробило свій ресурс. Звісно, воно не може забезпечити продукції необхідну якість. Перед виробником стоїть завдання - заробити на обсязі, тобто багато виготовляти й багато продавати. А в умовах кризи й жорсткої конкуренції вихід тільки один - запропонувати покупцеві максимально низьку ціну. І зробити це цілком реально.

По-перше, зниження рентабельності - це добре для покупця. По-друге, зменшення накладних витрат, у тому числі заробітної плати робітників, - уже не дуже добре, адже доведеться задіяти менш кваліфікований персонал (третя складова якості). По-третє, зниження собівартості за рахунок економії на матеріалах і фурнітурі (перша складова якості) - це вже погано. У боротьбі за ціну економія набуває неабияких масштабів. Заощаджуються навіть не гривні, а копійки! Вибирається не просто дешева ДСП, а найдешевша, не просто китайська фурнітура, а найдешевша китайська фурнітура, і т.д. і т.п.

Конструкція, технологія виготовлення й складання теоретично повинні бути на висоті - устаткування дозволяє. На практиці високий відсоток браку, спричинений застарілим обладнанням і низькою кваліфікацією персоналу, змушують виробника порушувати технологію та конструкцію меблів - другу складову якості.

Купуючи готові меблі, ви не можете обрати якість - берете те, що є. Якщо ж якість вас задовольняє, ретельно перевірте комплектацію та всі деталі на наявність браку. Відразу після покупки ще можна буде щось замінити. Бо пізніше це, можливо, перетвориться на серйозну проблему. Якщо у вас немає навичок "майстра на всі руки", рекомендуємо замовити складання. Так, меблі можна зібрати самостійно, тому що вони повністю запаковані, мають комплект необхідної фурнітури й схему складання. Проте іноді такі меблі може зібрати тільки кваліфікований збирач: він знає, як виправити помилки, що їх припустилися на виробництві. Якщо треба, на місці пересвердлить отвір або підріже надто довгу деталь.

Меблі індивідуального виробництва. У цій категорії є два види виробників: фірми, що мають своє обладнання, та індивідуальні виробники (так звані "гаражники").

Фірми. Мають у своєму розпорядженні обладнання та робітників. Як правило, є своя роздрібна точка. Працюють за принципом "Будь-який каприз за ваші гроші". Наявність власної виробничої бази дозволяє контролювати якість, тож існує можливість виготовлення дійсно хороших меблів. Фірма може виготовити ваші меблі з найдорожчих і найякісніших матеріалів, або ж навпаки. Все залежить від побажань клієнта. По-перше, коштувати такі меблі будуть у півтора-два рази дорожче за серійні меблі (за хороший дизайн і якість доведеться заплатити більше). По-друге, неякісно фірми також зможуть виготовити - постарайтеся перевірити це в меблевому салоні. По-третє, можливі проблеми зі строками.


"Гаражники". Розбагатілі меблярі, купивши обладнання, стали зневажливо називати своїх колег, що ще не досягнули матеріального благополуччя, "гаражниками". При цьому клієнтові часто кажуть: "Про яку якість меблів можна говорити, якщо вона виготовлена "у гаражі"?! Ми ж виготовляємо меблі на професійному обладнанні". Однак не зрозуміло, чому засоби виробництва (обладнання) порівнюються з місцем розташування (гараж)...

Утім, часом ескіз на аркуші в клітинку від "гаражника" може бути виконаний професійніше, ніж креслення в Autocad від фірми, так як ескіз малює досвідчений мебляр, хай і "гаражник", а креслення в Autocad - молоденький конструктор, "просунутий" у комп'ютерних програмах, та не в меблях. Спираючись на власну документацію, "гаражник" розробляє деталізацію й розміщує замовлення на виготовлення деталей на фірмі, що надає послуги меблярам. Такі фірми мають комплект хорошого високопродуктивного обладнання.

Отже, перша операція - розкрій ДСП. Повноформатний аркуш ДСП розкроюють (розрізають) на деталі на спеціальному форматно-розкрійному верстаті. В гаражі цього зробити не можна. Якщо різати ламіновану ДСП на циркулярці, будуть відколи. І фірма, і "гаражник" роблять розкрій плити на професійному устаткуванні. Наступна операція - облицювання кромок. Відкриті торці деталей слід заклеїти кромкою. Видимі торці закривають пластиковою кромкою ПВХ або АБС товщиною 0,5-2 мм - для краси та з тим, щоб убезпечити деталі від ударів і подряпин (наприклад, фасад кухні або стільниця). Невидимі торці обклеюють так званою меламіновою кромкою (папір, просочений меламіновою смолою). Паперову кромку можна приклеїти праскою. Пластикову - тільки на спеціальному кромкооблицювальному верстаті (праска розплавить пластикову кромку). Відповідно, "гаражник" замовляє облицювання відповідальних кромок деталей разом із розрізкою. Решту кромок він клеїть праскою. При цьому "праскою" - не означає гірше. Якість виходить така ж, як і на верстаті, просто ручний процес займає більше часу. Фірма всі кромки "закатує" на верстаті.

Виробник (фірма) виготовляє меблі на власному устаткуванні, наприклад такому: форматно-розкрійний верстат китайського виробництва (€5000) і недорогий кромкооблицювальний верстат вітчизняного виробництва (€2000). Тоді як "гаражник" розміщує замовлення на фірмі, у якої наявний німецький "форматник" "Альтен-дорф" (€15 000) і "кромочник" "Чехіза" (€22 000) - це найавторитетніші бренди устаткування в меблевій галузі. Тож у кого якість виявиться вищою?

Наступна операція - свердління, фрезерування, складання. "Гаражник" усі ці операції виконує на недорогих настільних свердлильних і фрезерних верстатах, ручним інструментом у себе в "гаражі". Як правило, це невелике орендоване виробниче приміщення. У справжніх гаражах уже давно ніхто меблі не збирає. У виробника (фірми) може бути спеціальне устаткування - свердлильно-присадковий верстат. На ньому точність і якість виготовлення вища. Проте його доцільно застосовувати тільки для серії.

Настроювати верстат для свердління двох-трьох деталей ніхто не буде. А при індивідуальному виготовленні меблів усі деталі різні. Тож виробник змушений використовувати такий самий, як і в "гаражника", ручний інструмент.

Висновок: погані, неякісні меблі вам може виготовити як фірма, так і "гаражник".

Меблі серійного виробництва - дорогі. До кризи виробників таких меблів було доволі багато. Українські меблі за якістю суттєво відрізнялися від меблів, наприклад, російських чи польських, у кращу сторону. Високопродуктивне обладнання й серійне виробництво в поєднанні з грамотною конструкцією та правильною технологією виробництва дають на виході хороші якісні меблі.

Однак світова криза внесла свої корективи. Обсяги впали, відповідно, зросли собівартість і ціна. Дуже багато накладних витрат: великий штат, виробничі площі, роздрібні точки, реклама тощо. А при однаковій ціні конкурувати з індивідуальним виробництвом меблів дуже складно. Втім, у гарного серійного виробника якість меблів вища, ніж в індивідуального. Такий виробник дуже скрупульозно ставиться до своєї торговельної марки та її репутації. Якщо вас влаштовує дизайн і ціна, можете сміло купувати.

Меблі імпортного виробництва. Через кризу імпортних меблів в Україні стало помітно менше, при цьому зникли якісні меблі середньої цінової категорії, не витримавши конкуренції з вітчизняним виробником. Вибираючи закордонний продукт, важливо пам'ятати про таке: виготовляє меблі не країна, а конкретний виробник. Так, можна купити якісні меблі від хорошого китайського виробника і неякісні - від виробника італійського. Індикативні ціни митниці (китайський стіл при закупівельній ціні у $25 змушують розмитнювати за індикативною ціною у $250) плюс транспортні витрати, плюс вищі накладні витрати тощо, призвели до того, що імпортні меблі коштують у півтора-два рази дорожче за українських аналогів. Відносно недорогі імпортні меблі, як правило, мають дуже низьку якість.

Визначаємо якість

Меблі в салоні - це "картинка", гарний зовнішній вигляд. Крім того, продавець, звісно, всіляко розхвалює свій товар, видаючи бажане за дійсне. Щоб визначити реальну якість, меблі необхідно уважно розглянути й звернути увагу на те, на що, на думку виробника, ви звертати увагу не повинні. Кілька порад.

Кромки. Відкриті, необлицьовані торці ДСП - це погано. Саме через необлицьовані торці деталей меблів протягом усього строку їх служби в повітря виділяється вільний формальдегід. І ви ним дихаєте. А то, що виділяється його відносно небагато (клас емісії Е1), говорить лише про те, що це відносно нешкідливо, тобто шкідливо, але не дуже. Якщо ж усі торці надійно запечатані кромкою, формальдегід не буде виділятися взагалі. Абсолютно не обов'язково використовувати дорогу пластикову кромку. Її можна застосувати тільки для видимих торців. Для інших цілком припустимий бюджетний варіант - меламінова кромка. Саме так виготовляють меблі німецькі й італійські виробники. Як перевірити? Меблі не чіпаємо. Просимо продавця витягнути зйомну полицю. Якщо її торці не облицьовані, значить така ж картина з усіма іншими, невидимими кромками.

Якщо ви купуєте серійні меблі економ-класу, у сотні випадків зі ста облицьовані будуть тільки видимі кромки. Що робити? Купіть якісні меблі в іншому місці. Якщо ж фінансові можливості не дозволяють, доведеться доробляти серійні меблі самостійно. Для цього підіть на базар, купіть меламінову кромку з нанесеним клеєм-розплавом, беріть праску й віддайте все це чоловікові. Не може заробити грошей на хороші меблі - хай клеїть кромку сам і перетворить придбані вами меблі зі звичайних на екологічно чисті.

Фурнітура. Якісна фурнітура - запорука довголіття меблів. На цьому заощаджувати не варто. Зважаючи на те, що зовні вся фурнітура виглядає однаково, виробник може поставити не кращу, а дешевшу. Починаємо перевірку з петель. Якісна петля виготовлена акуратніше, з товстішого металу, має рівне якісне покриття. Також сумлінний виробник петлі завжди ставить на виробі свій логотип.

Для решти фурнітури (напрямляючі, підйомники тощо) присутність логотипа не обов'язкова. Іноді його просто нема на що поставити. В цьому випадку доведеться повірити менеджерові на слово. Фраза: "Ми використовуємо якісну фурнітуру німецького й італійського виробництва" не несе взагалі ніякої корисної інформації. "Мерседес" і "Опель" - автомобілі німецького виробництва. Але різниця між ними колосальна. Виробник якісної фурнітури заслуговує на те, щоб його ім'я назвали. Ось невеличкий список деяких виробників якісної фурнітури: Blum (Австрія), Salice (Італія), Grass (Австрія), Ferrari (Італія), Hettich (Німеччина), Hafelle (Німеччина), FGV (Італія). Постарайтеся довідатися, які саме бренди використовує виробник меблів.

Не введіть виробника в спокусу

Завірень виробника про те, що він використовуватиме виключно якісні фурнітуру й матеріали, недостатньо. На словах він може пообіцяти вам тільки якісні матеріали, а на практиці скористатися дешевшими. Вимагайте скласти специфікацію, в якій буде детально позначатися найменування матеріалів і фурнітури, до того ж із зазначенням брендів. У разі підміни дуже легко буде довести свою правоту. Наприклад, декор бука вітчизняної та імпортної плити досить схожий, але він має суттєві видимі відмінності. Досить скористатися каталогом виробника.

Якщо ви обумовите перелік матеріалів і фурнітури для використання, виробнику меблів навіть не спаде на думку зробити підміну, і він просто буде змушений виготовити для вас якісні меблі.

Перевіряємо виробника

У виробника можуть бути фінансові проблеми, про які ви навіть не підозрюєте, а це зрив строків (меблі вам виготовлять, але на один-два місяці пізніше). Про проблеми, що вже існують на фірмі, можна здогадатися з понурого й невеселого погляду продавця, який уже два місяці не одержує зарплату, або з уривків телефонних розмов із невдоволеними клієнтами. Втім, є й інший, дуже простий та ефективний спосіб: попросіть рекомендації. Попросіть виробника дати вам телефони кількох клієнтів, яким вони вже встановили меблі. Не полінуйтеся, обов'язково подзвоніть і дізнайтеся, чи задоволені клієнти придбаними меблями, їхньою якістю, строками тощо. Теоретично виробник може дати вам телефони своїх родичів чи знайомих (начебто клієнтів), домовившись із ними заздалегідь. На практиці ж цього ніхто не робить. Спрацьовує менталітет: а може не спитають... Ніхто й не питає. Може, ви будете першим клієнтом, який попросив рекомендації. Доведеться давати телефони реальних клієнтів. А вони, можливо, скажуть зовсім не те, що хотілося б почути виробникові. Запам'ятайте, рекомендації - це найпростіший і досить ефективний спосіб відрізнити хорошого виробника від несумлінного пройдисвіта. В такий спосіб можна перевірити будь-якого виробника, починаючи від серійного й закінчуючи "гарапником". А відсутність рекомендацій - це дуже серйозний привід замовити меблі в іншому місці.

Запропонована вище інформація - це лише кілька рекомендацій, які, ми сподіваємося, допоможуть вам придбати хороші та якісні меблі.